Nöjd med medieinstitutet? Tre snabba råd kring utbildningen.

Jag fick en fråga om medieinstitutet och min utbildning. Frågan lydde ”Är du nöjd med din utbildning? Vad läste du och har du fått jobb?” Jag har pratat väldigt lite om min tid på medieinstitutet. Mest för att jag är tvådelad. Det finns bra grejer, och sen riktigt kassa saker. 

Och ja, jag har fått ett jobb. Men det kommer jag prata om när jag är lite varm i kläderna. 

Medieinsitutet 101 – er studievägledare at your service.

Jag läste ett program som heter Webbkommunikatör med fokus på Sociala medier. En yrkesutbildning för kommunikatörer. Utbildningen på medieinstiutet involverar mycket skriv, innehållsproduktion, projektledning och sociala medier. Utbildningen är på lite drygt två år och består av tre praktikperioder. Något jag planerar att berätta mer om senare.

Medieinsitutet är en ganska slapp skola. Är man relativt intelligent och är van att arbeta med korta deadlines så är det inga problem. Jag tror att det viktigaste är att man är nyfiken på det oändligt förändrande medieklimatet och att man är lite av en doer, samt att vara orädd och våga drömma stort. 

Men här kommer i alla fall tre tips kring saker du ska tänka på innan du börjar din utbildning.

  1. Lär dig att stänga av andras tankar och drömmar.

Lär dig att lyssna inåt. Vad är det du vill och hur ska du nå dit? Jag visste inte riktigt vad jag ville göra med min utbildning, inte nu heller om jag ska vara helt ärlig. Men titta hela tiden inåt. Vad inspireras du av och vad tycker du är kul! Halvvägs in i min utbildning började jag titta för mycket på vad mina klasskamratet gjorde för praktikval och yrkesval, jag började fokusera på fel saker och tappade hela bort min vision. Lita på dig själv, inte dina klasskompisar. Sen är det självklart smart att mingla runt och höra vad klassisar har haft för upplevelser. Låt bara inte att deras tankar ta för mycket plats

2.Fråga runt bland nära och kära efter branschfolk och mentorer

Mediebranschen kan vara en riktigt skitbransch. Tror alla säger så om sin bransch, säkert typ inte veterinärer, dom känns ba goa. Men medievärlden är verkligen full av as. Men se till att träffa mycket folk, ät luncher, va trevlig och följ folk på instagram, skriv DM’s. Var genuint intresserad. Omger man sig av goa människor blir man ofta peppad. Alla har varit gröna i branschen & många tycker faktiskt att det är kul att få vara ett stöd och att hjälpa till. Be there som Jess i New girl säger, va på folks näthinna. Då blir du liksom ihågkommen. Är man schyst så kommer folk vara bjussiga tillbaks, så är det bara.

3.Va öppen inför alla möjligheter som kan komma

Säg ja till nya möjligheter. Planera inte allt, go with the flow.  Även om något skrämmer skiten ur dig, gör det ändå. Man klarar alltid mer än vad man tror. Om man är duktig på det man gör och framför allt nyfiken kommer nya möjligheter att öppnas för dig. Hoppa på extrajobb under din studietid, mejla din idol och fråga om du får göra praktik hos he. En sak leder ofta till en annan. Lita på processen.

Jag tycker det verkligen är så kul att prata om sånt här. Är det något ni skulle kunna tänka er att läsa mer av? Kommentera gärna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *